Enzimes béldaganatszűrés
 
Új eszköz a bélrák elleni küzdelemben

Új eszköz a hasnyálmirigy-funkció
vizsgálatára


Pancreas Elastese

Mintavételi csomag a laboratóriumba küldéshez
Fájdalommentes vizsgáló eszköz elhúzódó haspuffadás és hasi fájdalmak esetére
A béldaganatok gyakorisága - A béldaganatok kialakulása - Béldaganatok tünetei - Megelőzés és szűrés

A béldaganatok gyakorisága

A vastagbéldaganat a második leggyakoribb rosszindulatú daganat Magyarországon, férfiakat és nőket egyaránt érinthet. Évi mintegy 9000 új megbetegedést regisztrálnak hazánkban, és több mint 5000 halnak meg ebben a betegségben. Annak a valószínűsége, hogy valaki élete során vastagbélrákban megbetegszik nőknél 3,7%, férfiaknál 6%. Tehát kereken minden huszadik embert érint. Magyarországon naponta több mint húsz embernek kell a frissen felfedezett vastagbélrák diagnózisával szembesülni. Felfedezésekor az esetek nagy többségében a vastagbélrák már előrehaladott stádiumban van.

Vissza a lap tetejére

A béldaganatok kialakulása

A vastagbélrák kialakulása jól nyomon követhető folyamat. A bél ugyanis tükrözéssel jól vizsgálható, és maga a daganat lassan növekszik. A bélnyálkahártya sejtjei gyorsan elhasználódnak és 4-8 naponként kicserélődnek. Ebben a sejtpótlási folyamatban - több száz millió sejtről van szó - zavarok keletkezhetnek. Sejtek elszaporodása alakulhat ki, ami jóindulatú túlburjánzáshoz (nyálkahártya polypok) vezethet. A béldaganatok több mint 90%-a ezekből a polypokból fejlődik ki.

Minél nagyobb egy polyp, annál nagyobb annak a valószínűsége, hogy elfajul. A bélrák lappangva kezdődik és nem jár fájdalommal. A vizsgálati adatok azt mutatják, hogy tíz évig is tarthat, amíg egy kis polypból rosszindulatú daganat keletkezik. Közvetlenül a nyálkahártya alatt egy vékony erekből álló hálózat van, amely a vérellátást biztosítja. Ezért a polypok sérülése vérzéshez vezet.

Vissza a lap tetejére

Béldaganatok tünetei

"Remekül érzi magát, kiváló étvágya van, éppen most lett ötven éves ... - akkor Ön a vastagbélrák valamennyi jellegzetes tünetével rendelkezik."

Ezekkel a szavakkal sokkolta a társadalmat az USA-ban az Amerikai Ráktársaság egy felvilágosító kampánya során. Mert ez a mondat teljes mértékben jellemző a vastagbélrákra: a rosszindulatú daganat lappangva és gyakran teljesen észrevétlenül kezdődik. Sajnos nem figyelmezteti áldozatait korai tünetekkel.

Amikor aztán a jellegzetes tünetek, mint a hasi fájdalmak, rendellenes székürítés, vagy látható vércsíkok a széklet felületén megjelennek, a betegség gyakran már előrehaladott stádiumban van. A vastagbéldaganat korai felismerésének ezért kiemelkedő szerepe van, és ez a leghatékonyabb fegyver ez ellen a megbetegedés ellen!

Ne várják meg a tüneteket !

Ha valaki meg akarja óvni magát a béldaganattól, nem szabad a tünetek megjelenéséig várni! Ezzel szemben viszont fontos, hogy mindenki tisztában legyen a saját veszélyeztetettségével és ennek megfelelően következetesen éljen a megelőzési lehetőségekkel.

Figyelmeztető jelek:

Vastagbélrákra utalhatnak a következő figyelmeztető jelek:

 • Vért fedez fel a székletében
 • Hasi puffadás
 • Székrekedés váltakozik hasmenéssel
 • Ceruzavékonyságú a széklete
 • Erős székelési ingere van, melyet nem követ megfelelő székürítés
 • Gyakran van görcsszerű hasi fájdalma
 • Gyakran van hányingere, teltségérzete és étvágytalansága
 • Az utóbbi időben mindig fáradékony, levert, feltűnően csökken teljesítőképessége
 • Nem szándékos fogyás
 • Sápadt, vérszegénynek tűnik

Orvosi vizsgálat során fény derülhet arra, hogy a panaszok mögött valamilyen komoly ok húzódik-e meg, vagy csak egy ártalmatlan átmeneti problémáról van szó.

Vissza a lap tetejére

Megelőzés és szűrés

 

 

A bélrák korai felismerésében fontos szerepet játszik a 45 év felettiek körében elvégzett szűrővizsgálat. Ennek a szűrésnek a keretében az orvos fel tudja mérni a beteg vastagbélrák rizikóját, és gyanú esetén további vizsgálatok végezhetőek el.

Vizsgálati módszerek

Széklet vér vizsgálat: A vastagbél polypjaiból, daganataiból szemmel nem látható, kicsiny mennyiségű vér kerülhet a székletbe, mely tesztekkel kimutatható. Viszonylag olcsó vizsgálat, széles körben hozzáférhető, és a béldaganat miatti halálozást igazoltan csökkenti. Hátránya, hogy a nem vérző daganatok nem ismerhetők fel ezzel a módszerrel.

Enzimes béldaganatszűrés (ScheBo Tumor M2-PK Székletteszt): nem vért, hanem a béldaganat által termelt, a daganatra jellemző tumor M2-PK nevű enzimet mutatja ki a székletből. A daganatok hozzávetőlegesen 85%-át mutatja ki, évenként ismételve biztonsága fokozható. Független a székletben lévő vértől, a táplálkozástól, egyszeri mintavétel elegendő. További információ a ScheBo Tumor M2-PK Székletteszt teljesítményéről.

Vastagbéltükrözés (kolonoszkópia): A béltükrözés a legmegbízhatóbb módszer a bél belsejének vizsgálatára. A legkisebb bélpolypok vagy tumorok is nagy biztonsággal felfedezhetőek, adott esetben műtét nélkül a vizsgálat során eltávolíthatóak.
A KPS Diagnosztika által a vastagbéltükrözéssel kapcsolatos információkról, a fájdalommentes, altatásban végzett vizsgálatról összeállított tájékoztatót itt olvashatja el.

Speciális rizikók faktorok

A vastagbéldaganat bizonyos körülmények között gyakrabban fordul elő. Ilyen különleges rizikó helyzetek pl. a következők:

 • Szülők, testvérek, vagy gyerekek vastagbéldaganatos megbetegedése.
 • Korábban felfedezett és eltávolított bélpolipok.
 • Krónikus gyulladásos bélbetegségek.

Ha valakit a fenti rizikók közül valamelyik érint, akkor érdemes a háziorvosával megbeszélni a megfelelő vizsgálatokat.

A gyakorisága és fontossága miatt külön foglalkozunk a bélrákban megbetegedettek rokonaival.

Ha valakinek első fokú rokona (szülő, gyermek, testvér) bélrákban betegedett meg, akkor 10 évvel hamarabb, de legkésőbb 40 éves korban szükséges vastagbéltükrözést végeztetniük, mint amely életkorában a hozzátartozójuk megbetegedett.

Egészségtudatos gondolkodás

A rendszeres szűrővizsgálatokon kívül egészséges életmóddal is csökkenthető a bélrák kialakulásának veszélye. Ide tartozik például:

 • Teljes értékű táplálkozás sok gyümölccsel, zöldséggel, hallal és szárnyasokkal, kevés állati zsiradék és mértékkel fogyasztott vörös húsféleségek
 • Rendszeres széklet
 • Testsúly normalizálása
 • Mozgás és sport
 • Dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás kerülése

A vastagbéldaganat kialakulása azonban pusztán egészséges életmóddal nem akadályozható meg, főleg nem gyógyítható vele, mert a daganatnak soha sincs csak egy oka, hanem mindig különböző tényezők játszanak szerepet a keletkezésében.

Vissza a lap tetejére

 

Új enzimes teszt a beteg kutyák gyors vizsgálatához!


Pancreas Elastese

Gyorsteszt a kutyák hasnyálmirigy elégedetlenségének kimutatásához.